Skiens Antikvariat inviterer til åpen dag på Porsgrunn Mek!

Førstkommende lørdag, den 19., åpner Skiens Antikvariat for første gang dørene for bokelskere! I lokalene på Porsgrunn Mek er det garantert bøker for alle!
torsdag 17. november 2022

I et av byggene på Porsgrunn Mek er to etasjer fylt opp med mer enn 100 000 bøker, noe som gjør Skiens Antikvariat til det største i Telemark og det nest største i Norge. – Legger du til alle de andre samlerobjektene vi har her, så er vi nok størst i landet, konstaterer daglig leder og bokelsker Erik Røys med et smil. Nå i november lanserer antikvariatet en ny nettside og inviterer til åpen dag.

Boknytelse

Selv om navnet indikerer noe annet, så lever Skiens Antikvariat i beste velgående på Porsgrunn Mek, med utsikt til Porsgrunnselva. Erik viser BoGlede rundt i rom etter rom med bøker. – Jeg ble tidlig glad i å lese. Etter gymnaset gikk turen til universitetet i Bergen. Her startet jeg med en cand.mag. i realfag, før jeg fortsatte med historie, filosofi og kunsthistorie i form av nok en cand.mag.-tittel. 10 år med studier gav plenty med tid til å nyte bøker!

Trengte plass

Å samle ligger i blodet til Erik. Hans danske morfar var boksamler. Han var også historielærer og teolog, og var spesielt opptatt av religiøse bøker og franske prinsesser. - Vi er nok litt like, medgir Erik, som etter studietiden endte opp som mattelærer og billedkunstner. Hjemmet hans ble etter hvert fylt opp med bøker med fokus på realfag og billedkunst. - En bokelsker får aldri nok, men jeg kunne ikke ta vare på alt. I 2007 bestemte jeg meg for å starte opp med å selge bøker på nettet. Skiens Antikvariat var dermed født. Tilgangen på bøker var aldri noe problem. Utfordringen var nok plass. I 2013 leide jeg det første rommet i bygget på Porsgrunn Mek. Da dette rommet var fylt opp, så leide vi et nytt rom. Siden har det ballet på seg til to hele etasjer med bøker.

Evigvarende jobb

Ørnulf Brudal styrer Skiens Antikvariat sammen med Erik. I tillegg har de flere hjelpere som bidrar til at hjulene går rundt. - Ørnulf har vært her i seks år og vi er et godt team. Han er nemlig født i kjelleren på Nasjonalbiblioteket, humrer Erik. - Han er like gal etter bøker som meg. Ørnulf er også akademiker med studier innen politikk og historie. Han har blant annet skrevet en bok om attentatene på Kennedy-brødrene – på engelsk! - Jeg jobber mye med å holde hjemmesidene oppdatert og finne frem bøker som blir solgt. Det er rom på rom med bøker, men vi har et slags system slik at jeg finner frem. På nettsiden har vi nå lagt ut rundt 74 000 bøker for salg, men det er sikkert 25 000 bøker til i kø. Dette blir en evigvarende jobb for meg! ler Ørnulf.

Sjeldenheter

Mange tar kontakt med antikvariatet fordi de har bøker til overs. Andre må rydde etter slektninger og får bøker de ikke har plass til. - Ingen liker å kaste bøker, sier Erik. - Vi tar gjerne imot og har fortsatt plass til flere bøker. Det hender også at vi kjøper inn enkeltbøker og boksamlinger. Nylig kjøpte vi en samling med 1 000 bind om andre verdenskrig. Alle sjangere er dekket opp. Vi er spesielt sterke på lokalhistorie fra Telemark, nærmere 4 000 bind. - Det er også mye barnebøker, religion og masse krim her, skyter Ørnulf inn. - Mange av bøkene er sjeldne og finnes bare her hos oss. Den eldste boken er fra slutten av 1600-tallet. Vi selger ofte bøker til museer, stiftelser og andre samlinger.

Mer enn bøker

Erik har flere interessefelt enn bare bøker, derfor finner du også tegneserier, mynter, sedler, frimerker, postkort (over 18 000!) og aksjebrev på nettsiden til Skiens Antikvariat. - Det er riktig at vi har mer enn bøker her. Av og til kommer vi over spennende samlerobjekter, og da slår vi til. Vi har begynt å legge opp litt LP-plater og filmer, men dette har vi ennå ikke fått lagt ut for salg. Dessuten har det hopet seg opp et hav av pocketbøker her.

Gjør funn

Av og til kommer Erik og Ørnulf over spennende ting blant bøkene de får inn. - Nylig fant vi en liten fransk utgivelse blant noen bøker vi hadde kjøpt. Boken var fra 1920-tallet og er en biografi om Josephine Baker, den berømte sangeren og danseren. Verdien ligger rundt 16 000 kroner. Et hyggelig funn, konstaterer Ørnulf fornøyd.

Lidenskap

Ideen med Skiens Antikvariat har aldri vært å tjene mye penger. – Nei, det handler mer om lidenskap og bevaring av fortiden, understreker Erik. - I samarbeid med NAV har jeg opp gjennom årene fått god hjelp til ulike deler av driften med utplassering av folk som trenger arbeidstrening. Drømmen er at dette stedet kan utnyttes mer i disse baner en gang i fremtiden.

Nettauksjoner

Antikvariatet har mye gang. - Nettsiden til antikvariatet er i ferd med å bli oppgradert. I løpet av november skal denne være i gang. Vi gleder oss spesielt til å kunne starte opp med nettauksjoner, som er en ny funksjon ved nettsiden. Vi har lenge drømt om å kunne invitere folk til en åpen dag ved antikvariatet. Nå er datoen satt, så vi håper mange benytter anledningen til å se hvor mye spennende vi har å by!


Opplev et eldorado for bokelskere!

Lørdag 19. november åpner Skiens Antikvariat sine dører for første gang. Alle er velkomne innom mellom klokken 10.00 til 15.00 for å oppleve en av de største boksamlingene i Norge!